Fehértejű keserűgomba (Lactarius piperatus)
Általános jellemzés:
Körülbelül tenyérnyi magasságú, az avarból kiemelkedő, jól észrevehető fehér gomba. Sérülésnél fehér tejnedvet ereszt, elég gyakori.
Találva (hely és idő): Őrségben több helyen (2005. július)
Íz és szag: Íze csípős. Szagát nem teszteltük.
Kalap, tönk, lemezek, hús:
Kalapja fehér vagy piszkosfehér. Lemezei és tönkje szintén fehér.
Magassága kb. 8-16 cm. Lemezei a tönkre lefutók és sűrűn állók.
Sérülésre fehér tejnedvet ereszt, melynek színe idővel sem változik. Fiatalon a kalap domború, széle begöngyölt, később enyhén tölcséresedő.
Egyéb:
Lombos és fenyőerdőben is előfordul, gyökérkapcsolt (mikorrhizás) gomba. Elszórtan jelenik meg.
Habár íze csípős, mégis ehető, de csak alapos sütés vagy marinálás után, mert ennek hatására eltűnik a csípősség. Sóval, juhtúróval vagy szalonnával egészben megsütve szokták fogyasztani. Szárításra nem alkalmas, mert csípőssége megmarad.
Javaslata, kérdése van? Írja meg!

